Via Crucis Vivent


Sant Hilari Sacalm té en el seu Via Crucis Vivent un dels esdeveniments anuals més importants de la vila. Des de fa segles, la tradició processal ha passat de generació en generació i ha adquirit una rellevància que, actualment, traspassa les fronteres de l'àmbit local.
Més enllà del protagonisme de la representació nocturna, el divendres Sant és un aparador i una excusa immillorable per conèixer en un dia aquest municipi. Un primer cop d'ull de la mà del tren turístic ofereix una visita ràpida pel nucli urbà i els voltants, a més de l'espai Aqua. Hi ha diferents oportunitats d'agafar-lo durant el dia, així que pot triar-se l'horari que més convingui.
Mentrestant, pel matí, l'Oficina de Turisme és el punt de partida d'una ruta guiada que mostra els camins i parades per on transcorrerà el Via Crucis Vivent. Una passejada plena d'explicacions que resulta molt útil per, arribat el moment, entendre i comprendre cadascuna de les escenes que es van succeint. Abans o després d'emprendre aquesta petita ruta, a la mateixa Oficina de Turisme és possible descobrir les vestimentes dels armats, netes, ordenades i brillants i prendre consciència de la rellevància d'aquest esdeveniment.

Per la tarda la plaça porxada reuneix curiosos i fidels per fer la presentació en un sol escenari dels Cinc Misteris. El primer, l'hort de Getsemaní, recorda la traïció de Judes i el petó que indica als armats qui és el culpable que cal portar a la justícia. En el segon, el Cirineu, Simó ajuda un Jesús exhaust que no pot amb el pes de la creu fins al calvari.
El tercer, la Creu, mostra la imatge d'un Jesús crucificat, al calvari, mentre s'esgota el seu temps de vida. En el quart, la Dolorosa, la mare de Jesús vetlla al fins al moment de l'enterrament. Finalment, el cinquè, el Sant Sepulcre, és l'enterrament, la darrera escena abans de la Resurrecció. Tots són exposats per poder contemplar-los entre la gent que s'hi congrega. És la prèvia al que passarà durant la nit.

Es pon el sol i quan la nit ja es fosca el nucli urbà es transforma en tot un seguit de parades, estacions de pas, que recreen el Via Crucis. El nombrós públic es mou entre carrers paral·lels per ser els primers en ser espectadors i seguint el camí que els actors recorren. No hi ha un moment de pausa fins al moment visual més impactant: l'escenificació del calvari. Una pujada solemne a un turó als afores de Sant Hilari Sacalm on els espectadors resten al pla mentre una llum destaca entre les torxes. És el llarg camí fins la crucifixió i mort de Jesús.



El Centre Artesà de la Torneria

Amagat a l'antic Garatge d'en Manel Planes, a la carretera de la Font Picant, una petita exposició de maquinària i eines antigues s'obre al públic per aquestes dates. No només això, sinó que a més es pot veure en directe com es treballa la fusta amb el torn i l'embarrat i es poden veure treballs amb miniatura dins ampolles de vidre.


La Trobada Autocaravanista

En paral·lel al Via Crucis Vivent, Area 13 organitza una trobada d'autocaravanes a l'àrea pública d’aparcament de l’esplanada de can Burgada. Permet acollir fins a una vuitantena d'aquests vehicles amb els serveis bàsics per poder fer-hi estada. Una reunió molt recomanable per aquest tipus de turisme i una vista curiosa per als desconeixedors d'aquest tipus de vida d'oci fidel i alternatiu.


Agraïments

L'experiència del Via Crucis Vivent i la descoberta de la vila de Sant Hilari Sacalm no hauria estat possible sense els vots dels seguidors del Viatge per Catalunya per decidir el #municipi400, juntament amb l'acompanyament de Cafès de Patrimoni, l'Oficina de Turisme de Sant Hilari Sacalm i l'empresa Àrea 13, entre altres.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada