Vetllada tradicional a la masia de Can Macià


El Viatge per Catalunya fa una aturada especial per descobrir als seus seguidors una proposta enoturística i cultural de la mà dels amfitrions de la masia de Can Macià —situada al municipi d'Òdena— i l'agència de comunicació ALPACA, a qui agraïm des d'aquí la seva invitació a la preestrena que va tenir lloc el 26 de juny de 2013.
La Vetllada tradicional a la masia de Can Macià es un producte turístic i exclusiu de les caves Bohigas que té per objectiu gaudir d'una experiència única descobrint les arrels culturals i tradicionals catalanes. Comença per una visita a la masia del segle XIII, continua per les seves caves del segle XVI i el celler, acompanyat d'un petit tast d'alguns del productes acabats. Completa el tast un bon sopar al restaurant Cal Ble, ubicat a la mateixa finca. La vetllada finalitza gaudint amb un espectacle en viu de música i danses tradicionals catalanes.

La masia de Can Macià s'amaga molt a prop de la sortida 557 de l'autovia A-2. La presència de ceps indica l'arribada a la masia de Can Macià, escenari on es desenvolupa tota la vetllada.

La casa pairal


A través d'una visita guiada, els amants de la història anònima de Catalunya poden fer-se una idea aproximada de la vida quotidiana de les diferents famílies que han passat per aquesta masia. Els estris i el mobiliari original de cada època queden exposats en cada habitació omplint parets i taules i no amaguen res: des dels dormitoris privats fins a la cuina, passant pel menjador, cada racó revela costums arcaics i tradicions arrelades. S'acompanya d'una explicació extensa i precisa que mescla el dia a dia amb alguna xafarderia o anècdota de segles enrere que poden sorprendre a més d'un.
A l'exterior de la casa pairal, el conjunt arquitectònic es compon també d'una era, un estany, una capella i fins i tot un molí de vent. El passeig esdevé força agradable, especialment si coincideix amb la posta de sol durant els mesos de primavera i estiu.


El celler i les Caves Bohigas

L'activitat principal de la masia de Can Macià des de temps immemorials és el cultiu de la vinya i les varietats autòctones Macabeu, Xarel·lo i Parellada, entre d'altres. Actualment Bohigas és l'empresa que cuida els ceps per elaborar els seus vins i caves de gran qualitat i amb la denominació d'origen Catalunya. La vetllada també inclou un cop d'ull als cellers, on les ampolles acumulen pols i s'envelleixen per aconseguir l'aroma i el gust desitjat segons el producte final que se'n vulgui obtenir.
La curiositat del visitant, tant parlar de vi, es complau amb un tast al jardí davant del restaurant. Una petita explicació del propietari sobre cada vi motiva a entesos i inexperts a mullar-se'n els llavis. Des d'aquí recomanem el Fermí, afruitat i fresc, amb qui creiem que el tastador compartirà aquest tracte i cura especial que el propietari va revelant, com si fos un secret amagat, mentre fa una petita explicació abans del tast.


El sopar

Després del tast de vins i caves és inevitable que l'estómac del visitant s'animi. Pensant en oferir cuina tradicional catalana d'alta qualitat, la casa pairal disposa d'un ampli restaurant que, en mans de Cal Ble, satisfà els paladars més exigents, especialment aquells tastaolletes que els agrada provar de tot. A més, permet conèixer d'una forma distesa la resta de visitants de la vetllada i intercanviar opinions sobre aquesta experiència.
Molt recomanable l'assortit d'embotits amb la combinació de les diferents varietats de pa i també el fricandó, fet amb aquell punt on el ganivet gairebé no ha de fer força per fer-ne els talls.


Les danses tradicionals

La part principal i més innovadora de la Vetllada tradicional es reserva pel final. Des de Rubí el Centre de la Dansa Tradicional L'Espona sorprèn als assistents amb tota una sèrie de danses i músiques tradicionals catalanes, inèdites en el panorama turístic català fins ara.
No s'estan de res, van vestits amb la intenció de reflectir una època pretèrita prou llunyana per no haver-la viscut en persona. Ofereixen un repertori que inclou temes de diferents comarques que componen el país. Cada ball és introduït solemnement: primer els músics, formats en "cobla" reduïda. Són polivalents, ja que canvien d'instrument segons la peça a tocar. Després la dansa que es veurà a l'escenari, explicant-ne la raó de ser quan era ballada. Per un moment l'atenció en l'espectacle aconsegueix portar la ment a un altre segle i oblidar el temps present. Vigileu, per això, que una d'aquestes no us agafin com a voluntari per ballar a l'esbart!
Un final de festa genial que tanca la vetllada tradicional a Can Macià sorprenent al visitant, més enllà dels seus vins i caves.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada