Ventolà


Al cap de poca estona d'haver iniciat la collada de Toses venint de Ribes de Freser, un senyal a mà dreta indica el branc que porta al poble de Ventolà. Són uns cinc quilòmetres de revolts en pujada més intensos que els que la collada ja té de per si fins arribar als 1.300 metres.
A més que es va ascendint la vall del Rigard es va descobrint i permet fer-se una idea més real de la complicada orografia existent en aquesta part del territori. La targeta de presentació del nucli urbà de Ventolà són les bústies dels veïns protegides de les pluges per unes quantes teules. La carretera porta directament a la plaça de la Constitució, l'espai més gran on poder maniobrar i aparcar el vehicle, per decidir aleshores si contemplar les vistes o fer-hi un mos.
En comparació amb Ribes de Freser, a Ventolà hi toca més estona el sol. És un detall d'agrair especialment en època hivernal, perquè les poques hores de llum es gaudeixen més. Un dels pocs avantatges de la dura vida quotidiana en aquest indret de l'alta muntanya.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 11: Collada baixa
Etapa: El BaellVentolà
26 min   13,7 km   3
26/II/2010 a les 15:10   CC
Les dues fotografies que vénen a continuació corresponen a una visita posterior

Segons el Nomencat el topònim d'aquesta entitat de població és "el Solà i Ventolà". Que en el cartell només aparegui Ventolà pot indicar que, juntament amb el Solà, formi una agrupació de dos nuclis de població en una sola entitat singular, en el qual només el topònim del segon hauria prevalgut. No obstant això, sembla que el Nomencat no ho entén així. El dubte que queda ara és si el Solà, per si sol, existeix. Segons l'Institut Cartogràfic de Catalunya, el trobareu clicant aquí. Ara bé, l'enciclopèdia.cat, en el seu article de Ribes de Freser, parla del Solà com un petit nucli de quatre o cinc cases. Sobre el terreny, només s'han observat dues d'aquestes cases.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada