Avinyonet del Penedès

Sobre el municipi | Població: 1.685 habitants (2010) | Superfície: 12,3 km2
Entitats de població*: Avinyó Nou · Cantallops · L'Arboçar · Les Gunyoles · Sant Sebastià dels Gorgs
_
Avinyó Nou
Fotografia actualitzada
Clica sobre les fotografies per veure-les ampliades
Detalls del viatge
Ruta 3: Expedició N-340 Est
Número de fotografies: 2
(1 original + 1 actualització)
Distància recorreguda: 0,4 km
Temps transcorregut: 2min

Fotografia original
4/1/2010 12:14 | Valoració: C
El poble d'Avinyó Nou és l'actual cap del municipi d'Avinyonet del Penedès, un topònim originari de l'antic poble que restà habitat fins a mitjans de la segona meitat del segle XX i del que només en queda l'església de Sant Pere, que ja no ofereix els seus oficis.
Avui en dia la referència administrativa de tot el municipi passa per aquest poble, que des del 2007 es diu així, doncs fins aquell any Avinyó Nou era conegut com les Cabòries. Sembla que als veïns no els va acabar de fer el pes que el topònim i el poble es poguessin associar al mot que en català se sol definir com "preocupació o cavil·lació especialment sense fonament". Fóra prou interessant de conèixer les alternatives que es proposaren al nom actual.
Consideracions toponímiques al marge, la situació d'Avinyó Nou és envejable dins la seva zona geogràfica. Es troba al bell mig de la carretera N-340 i enllaça amb una tortuosa BV-2411 que arriba a Gavà, passant per Olesa de Bonesvalls i Begues. Aquest tram és d'uns 20 quilòmetres i escaig i rodeja el nord del massís del Garraf, acompanyat d'arbres frondosos entre revolt i revolt.
_
Sant Sebastià dels Gorgs
4 de gener de 2010 a les 11:43 | Valoració: C
Detalls del viatge
Ruta 3: Expedició N-340 Est
Número de fotografies: 1
Distància recorreguda: 1,3 km
Temps transcorregut: 4min

Tot i que presumptament fou primer el poble, el topònim de Sant Sebastià dels Gorgs va lligat des de fa gairebé mil anys al monestir d'origen romànic que va ser declarat l'any 2000 Bé Cultural d'Interès Nacional. A més, ha esdevingut un lloc de peregrinatge pels amants de l'excursionisme tant a peu com en bici i pels fotògrafs, que aprofiten també l'entorn de la vinya.


* Entitats de població descartades (d'acord amb els criteris d'admissibilitat d'aquest projecte)

Can Mitjans és una urbanització i Clariana és considerat un barri. Pel que fa a Collblanc i la Garrofa són esmentats només com a nuclis, si bé l'enciclopèdia, en l'article del municipi, associa aquest últim a un mas.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada